ابوالفضل علیخانی؛ همایون فرهادیان؛ ندا علیزاده بلوچی؛ هادی مؤمنی هلالی
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 05 اردیبهشت 1403
چکیده
محصولات دانههای روغنی از جمله کلزا نقش همه جانبهای در اقتصاد مدور ایفا میکنند و منابع روغن خوراکی سالم برای انسان و منبع غنی پروتئین برای خوراک دام هستند. لذا توسعه کمی و کیفی تولید این محصول در ایران و جهان توجه دست اندرکاران را به خود جلب کرده است. یکی از راهکارهای افزایش تولید کمی و کیفی این محصول معرفی ارقام اصلاح شده طی یک ...
بیشتر
محصولات دانههای روغنی از جمله کلزا نقش همه جانبهای در اقتصاد مدور ایفا میکنند و منابع روغن خوراکی سالم برای انسان و منبع غنی پروتئین برای خوراک دام هستند. لذا توسعه کمی و کیفی تولید این محصول در ایران و جهان توجه دست اندرکاران را به خود جلب کرده است. یکی از راهکارهای افزایش تولید کمی و کیفی این محصول معرفی ارقام اصلاح شده طی یک دهه اخیر بوده است. علیرغم معرفی ارقام اصلاح شده، چالشی که همواره در فرآیند تولید دانههای روغنی کلزا در کشور وجود دارد، عدم استقبال کشاورزان از کشت ارقام اصلاح شده کلزا است. در این راستا تحقیق حاضر با هدف تحلیل چالشهای کاربست ارقام اصلاح شده کلزا توسط کشاورزان در عرصههای تولیدی استان قزوین انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و جمعآوری اطلاعات بهصورت میدانی با ابزار پرسشنامه طی سه گام با استفاده از فن دلفی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش کلیه خبرگان بخش کشاورزی استان قزوین است. نمونه مورد مطالعه شامل 25 نفر از این خبرگان بودند که به صورت هدفمند با استفاده از تکنیک گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری شناسایی شدند. نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد که عمدهترین چالشهای کاربست ارقام اصلاح شده کلزا شامل عدم وجود ارقام اصلاح شده در بازار به میزان کافی، عدم دسترسی به موقع کشاورزان و کارشناسان به ارقام اصلاح شده، عدم سازگاری اکثر ارقام معرفی شده با شرایط آب و هوایی منطقه، و عدم کیفیت لازم ارقام اصلاح شده کلزا است.